Pieni arkana: Lantit
Lanttien kutonen
tasa-arvo, resurssien jakautuminen, antaminen ja saaminen
Maailman kymmenen rikkainta ihmistä omistaa enemmän varallisuutta kuin maailman kolme miljardia köyhintä ihmistä yhteensä. Onko tämä oikeudenmukaista?
Raha ja muut maalliset resurssit eivät mene itsestään tasan, joten tasa-arvon eteen on tehtävä töitä. Synnymme erilaisiin kehoihin, perheisiin, aikoihin ja paikkoihin. Vaikka tässä niin oman onnensa seppiä ollaankin olevinamme, paljon on myös sattumankauppaa.
Me myös arvotamme maallista mammonaa eri tavoin, eivätkä menestys ja reiluus tarkoita kaikille samaa. Vaikka oma asemansa on hyvä tiedostaa, yksilön etuoikeuksien listaamisen sijaan olennaisempaa lienee keskittyä rakenteisiin. Miksi etuoikeudet ja vauraus kasautuvat? Miten ne voisivat jakautua reilummin? Sanotaan, että yhteiskunnan sivistys mitataan sillä, kuinka se kohtelee heikoimpiaan.
Resurssien jakamiseen liittyy myös henkilökohtaisia ja kulttuurisia eroja. Jaetaanko ravintolalasku tasan vai hoitaako kukin vuorollaan maksun – vai liittyykö maksettuun laskuun oletus vastapalveluksesta? Mitä ajattelet hyväntekeväisyydestä ja veroista?
Lanttien kutonen kutsuu sinua tunnustelemaan, samaistutko pyytäjän vai antajan asemaan. Kenties on hyväksi asettua kummallekin paikalle suunnilleen yhtä usein, joten laita hyvä kiertämään ja ota sitä myös vastaan.
On tutkittu, että muiden auttaminen lisää omaa hyvinvointia. Siispä se, että tarjoat mahdollisuuden auttaa, on samalla palvelus auttajallekin. Win-win! Auttamiseen liittyy kuitenkin vallan epätasapainoa ja herkkyyksiä. Varo siis tuputtamasta apua pyytämättä tai jakelemasta säälialmuja. Kohtele autettavaa tasa-arvoisena ihmisenä eli niin kuin itsekin haluaisit tulla kohdelluksi.